Sensorische integratie bij volwassenen

 Hoe kan ik meer grip krijgen op prikkels uit mijn omgeving?

 Sensorische integratie is het proces, waarbij we informatie uit ons lichaam en prikkels vanuit de buitenwereld waarnemen en op elkaar afstemmen. Kort gezegd; de prikkelverwerking.
De prikkels worden door onze zintuigen waargenomen en doorgestuurd naar onze hersenen. Bij informatie afkomstig uit de zintuigen kunt u denken aan: zien, horen, tast, evenwicht en signalen vanuit de spieren. Onze zintuigen zijn 24 uur per dag aan het werk. Normaliter ondervinden we hiervan geen hinder totdat er wat ongebruikelijks gebeurt. Hierbij kunt u denken aan:

  • ·         Uw auto maakt een ander geluid waardoor u alerter wordt.
  • ·         Wanneer de klok stopt met tikken, hoort u dit.

Voor wie:

Deze behandelmethode is gericht op volwassenen met Whiplash Disorder (WAD) en/of niet aangeboren hersenletsel (NAH) waarbij de problemen in de prikkelverwerking op de voorgrond staan.

Verstoring van de prikkelverwerking.
Een verstoring in het proces van de prikkelverwerking uit zich per persoon verschillend. Doordat de prikkels anders worden waargenomen kan het zijn dat u hierin problemen ondervindt in het dagelijks leven. Soms kan deze verstoring dusdanig zijn dat u niet meer in staat bent om uw dagelijkse handelingen naar tevredenheid uit te voeren.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen kunnen per persoon verschillend zijn, bijvoorbeeld:

  • ·         U stoot zich vaker aan voorwerpen zonder duidelijke oorzaak of u valt vaker.
  • ·         Een licht misselijk gevoel, gedurende de hele dag, bijv. versterkt door het waarnemen van geuren.
  • ·         Verstoorde visuele waarneming waardoor u overgevoelig bent voor licht of u heeft moeite met het volgen van bewegende beelden.
  • ·         Extra gevoeligheid bij gehoorprikkels, hierdoor is het moeilijk om gesprekken met meerdere personen te blijven volgen.
  • ·         Verhoogde spanning in uw spieren. Hierdoor kunt u moeite hebben met het ontspannen, kunt u soms minder soepel bewegen en ervaart u een gevoel van vermoeidheid.

Behandeltraject
Aan de hand van een intakegesprek en een aantal oefenitems wordt een beeld gevormd van de problemen in de sensorische integratie. Tijdens de behandelingen leert u de principes van sensorische integratie, waardoor u inzicht krijgt in de oorzaken van uw klachten. U leert verschillende methodes aan om de verstoring te minimaliseren. Daarnaast leert u de momenten herkennen waarop u teveel of te weinig prikkels binnen krijgt zodat u hierop beter kunt anticiperen.

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met de praktijk. Wij zijn op werkdagen telefonisch te bereiken 0492344370 (8.30 – 12.30) of per mail via info@ergotherapiegrip.nl

 

 

Twitter nieuws!

Snel Contact

ergotherapiegrip.nl | Copyright © 2008-2013 Jeroen Aldenzee
Europaweg 99, 5707 CL Helmond