Specialisaties

De kinderergotherapeuten van GRIP zijn gespecialiseerd in:

Schrijven
Schrijven blijft een belangrijke vaardigheid in ons dagelijks leven, nauw verwant aan het leren lezen. Gebleken is dat meer dan 20% van de kinderen ernstige schrijfproblemen heeft. De ergotherapeut brengt de schrijfontwikkeling van het kind nauwkeurig in kaart en adviseert in mogelijke aanpassingen in het (leren) schrijven.

Prikkelverwerking
Kinderen kunnen in het dagelijks leven veel last hebben van prikkels. Ondergevoelig, waardoor ze constant zelf op zoek gaan naar prikkels (friemelen, wiebelen). Of juist overgevoelig, waarbij ze zich terug trekken of thuis uit barsten na een lange dag op school. De kinderergotherapeuten van GRIP zijn allen gespecialiseerd in de Sensorische Informatieverwerking en geven inzicht in het sensorisch profiel van het kind (4-12 jaar). Zij helpen, vanuit hun opleiding en ervaring, mee in het bedenken van praktische oplossingen zodat uw kind beter om kan gaan met de dagelijkse prikkels.
Een van de kinderergotherapeuten van GRIP heeft een extra specialisatie in de prikkelverwerking bij 0-4 jarigen.

Planmatig Handelen
5 tot 10% van de kinderen heeft veel moeite met het planmatig handelen. Sommigen daarvan hebben de diagnose Developmental Coordination Disorder. Bij deze kinderen mist vaak het spontane leren. Ze vinden het lastig om zichzelf nieuwe activiteiten aan te leren en kiezen vaak voor het bekende materiaal. De variatie in het leren ontbreekt. Dagelijkse activiteiten zoals aankleden, eten, sport, spel, fietsen, schrijven en knutselen verlopen vaak moeizaam.
De ergotherapeuten van GRIP zijn gespecialiseerd in de CO-OP behandelmethode, waarbij het kind stapsgewijs leert om zelf ‘probleemoplosser’ te worden.

Jonge Kind
Als het kind op jonge leeftijd al te maken heeft met beperkingen in zijn ontwikkeling kan het goed zijn al vroeg de kinderergotherapeut te betrekken. De gespecialiseerde ergotherapeut brengt veelal samen met de kinderfysiotherapeut de hulpvragen in kaart en ondersteunt waar mogelijk in het regelen van passende voorzieningen zoals een (auto)stoel. Ook kunnen adviezen worden gegeven rondom het spelen en spelmateriaal.

Hypermobiliteitssyndroom
Een grote bewegelijkheid in de gewrichten komt veel voor. Op het moment dat daar chronische pijn- en vermoeidheidsklachten bij komen kan dit zorgen voor een flinke beperking in het dagelijks handelen. Kinderen en jongeren met HMS of EDS worden begeleid door onze gespecialiseerde ergotherapeuten op het gebied van belasting-belastbaarheid thuis en/of op school, en het adviseren van benodigde voorzieningen zoals een passende stoel, schrijfvervanger of fiets.